Gehecht

Het behoort niet tot mijn favoriete bezigheden. Ik heb het over afscheid nemen. Ik hecht me vreselijk aan allerlei dingen én mensen en wil het allemaal het liefst vasthouden en bewaren.

Op verschillende plekken in huis lijkt dan ook de tijd stil te staan. Babykleertjes, de eerste schoentjes of speelgoed van de kids, maar ook te kleine en verwassen kleding waar ik geen afstand van kan doen. Het hoopt zich op in kasten maar ook bakjes, laadjes en dozen puilen uit. Liefdesbrieven, niet ingeplakte foto’s en stickers van Spaanse discotheken uit de jaren tachtig. Alles heeft zijn eigen plek. Tot ergernis van Hans, die gewoon niet goed wordt van mijn niet-kunnen-wegdoen-manie. Ik koester die spulletjes. Word gek bij de gedachte er afstand van te moeten doen. Het is mijn verleden en het hoort bij mij.

Het afscheid nemen van elk schooljaar valt mij ook altijd zwaar. Aangezien we naast de school wonen, mis ik niet alleen de dagelijkse gang naar school maar ook het gejoel tijdens het speelkwartier, de auto’s, de fietsende moeders in de straat en de langs rennende kinderen. Een soort van somberheid overvalt mij dan en ik ben pas weer blij als het veilige ritme na 6 weken terugkeert.

Deze week zal het toppunt van afscheid worden bereikt. Ik ga afscheid nemen van de ouderraad waar ik 9 jaar mijn ziel en zaligheid in heb gestoken, van de schoolkrantredactievergaderingen en van de gezellige luizenmoeders.

Maar het wordt nog erger: morgen heeft mijn jongste zijn afscheidsmusical op school. Aansluitend is er een afscheidsfeest voor de kinderen van zijn groep 8 en hun ouders. Ik heb me voorgenomen niet te huilen. Maar ik vrees dat het me niet gaat lukken. Ik voel nu de waterlanders namenlijk al opkomen. Waarschijnlijk sta ik genietend van al het zangtalent, (lees: mijmerend over de afgelopen jaren) vol trots maar met vuurrode wangen en neus, snotterend te zwaaien naar mijn zoon, die net als zijn moeder weer een fase afsluit.

http://www.mireilleschrijft.nl

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s